dilluns, 1 de setembre del 2008

Éticas literarias, Ralph Waldo Emerson



En 1838, Ralph Waldo Emerson va escriure en Étiques literaries:

"Els homes molen i molen en un molí d'un axioma i l'únic que surt és allò que allà es va posar. Pero en el moment mateix que abandonen la tradició per un pensament espontani, llavors la poesia, l'ingeni, l'esperança, la virtut, l'anècdota il·lustrativa, tot es precipita en la seva ajuda."

________

Genial.

No crec que vulgui dir que haguem d'ésser uns totals excèntrics en tot, però si que quan sortim de lo típic, dels claustres en que tots vivim, i deixem que aflori una mica de la nostre part extranya, llavors sorgeix l'art, la poesia, la creació, el geni. Dubto seriosament que molts dels nostres Goethe, Machado, Lorca, Wagner, Bach, hagin sigut uns homes amb una vida quadrada, recte i plana en tot moment, sinó que el seu geni creador segurament ha fet que tinguin una vida diversa, apasionant a l'hora que difícil.

Crec que tots hauriem de sortir una mica dels axiomes que ens ofereix la nostra vida, la nostra societat. No viure tant sols per treballar, pagar, dormir, i menjar! La vida també està per crear, per fer, per pensar, i per que algún dia existeixi alguna cosa nova sota el sol gràcies a nosaltres.

Per cert, definició d'axioma: (RAE)

axioma.

(Del lat. axiōma, y este del gr. ἀξίωμα).

1. m. Proposición tan clara y evidente que se admite sin necesidad de demostración.

2. m. Mat. Cada uno de los principios fundamentales e indemostrables sobre los que se construye una teoría.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Desert Humit Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template